Staviti Srbiju i S. Makedoniju na Amber listu.

MSC June 09, 2021

Poštovana zajednico,

Koristimo ovu priliku da vas ovim putem obavestimo o našem delovanju u poslednjih nedelju dana.

Malteško-srpska zajednica je uvidela sa kakvim problemima se suočavaju naši državljani i smatramo da je potpuno neosnovano da Srbija i dalje bude na tzv. „crvenoj listi“ (rizičnih zemalja sa stanovišta širenja korona-virusa).

Prema statistici Svetske zdravstvene organizacije, broj zaraženih Covid 19 nije dovoljno visok da bi opravdao takav epidemiološki status naše države. S obzirom na masovnu vakcinaciju građana, Srbija prednjači na listi evropskih
država po procentu vakcinisanog stanovništva. Svi ovi podaci nas dovode do zaključka da je pravo putovanja na Maltu nepravedno uskraćeno našim državljanima. Mi kao zajednica uputili smo protestnu notu malteškim državnim institucijama koju u celosti možete pročitati ovde.

Takođe smo u neformalnom razgovoru sa ambasadorom u Rimu izneli taj problem i zamolili za reakciju našeg diplomatskog predstavništva u regionu. Po ovom pitanju smo se obratili i lokalnim pisanim medijima i nadamo se da ćemo, kao i do sada,
imati njihovu podršku.

Znamo da se i državljani Severne Makedonije suočavaju sa istim problemom; svesrdno podržavamo peticiju za promenu statusa Srbije i Severne Makedonije kao rizičnih zemalja sa aspekta širenja korona-virusa na Malti. Nažalost, kao Malteško-srpska zajednica ne možemo direkno da reagujemo, ali se trudimo koliko je u našoj moći da se i Severna Makedonija skine sa „crvene liste“.

Nadamo se da će naš apel biti uslišen i da ćemo uspeti u nameri da našim državljanima i njihovim porodicama omogućimo i olakšamo putovanje do Malte.

Malteško- srpska zajednica

Share This