Izveštaj o poseti Ministarstvu spoljnih poslova Malte

MSC May 03, 2021

Poštovana zajednico,

U nastavku aktivnosti naše nevladine organizacije, predstavnici Malteško-srpske zajednice održali su sastanak sa Ministrom inostranih poslova Evarist Bartolom i njegovim šefom protokola.

Razgovaralo se o potrebi za boljim razumevanjem istorije, osobenosti i sadašnjice Kosova i Srbije. Istaknuta je zajednička volja i spremnost za razmenom i pospešenjem znanja u ovoj oblasti, a Ministar je izrazio želju da podrži naše aktivnosti u približavanju I boljem razumevanju dve nacije. Milistar je izrazio želju da se upozna sa slojevitom baštinom našeg naroda. Predstavnici malteške strane su izrazili interesovanje za izvore informacija na koje smo ih uputili kako bi bolje upoznali specifičnosti regije i kulturni, religijski i istorijski značaj Kosova u svesti, tradiciji i životu srpskog naroda.

Predstavnici MSZ su takođe izrazili interesovanje za razvoj veoma bitnog projekta za srpsku dijasporu na Malti – Bilateralnog ugovora za zapošljavanje srpskih građana koji bi omogućio prenos penzionog i socijalnog osiguranja i garanciju jednakog tretmana građana u okviru nacionalnog zakonodavstva. 

Uvođenje vanrednih mera povodom pandemije korona virusa dovelo je do usložnjavanja već postojećih problema u ovoj sferi i naglasilo potrebu za osnivanjem zvaničnog predstavništva RS.

MSZ je  pokrenula peticiju za otvaranje Konzulata Republike Srbije na Malti koja je urodila plodom i što je i potvrđeno na nacionalnoj televiziji, objavom da će se otvoriti zvanični Konzulat Republike Srbije na Malti u skoroj budućnosti.

MSZ već godinama podržava sunarodnike u primeni zakona i oblasti zaštite ljudskih i radnih prava. Pored pospešivanja i razvoja saradnje i jačanja veza u oblasti kulture, privrede, sporta, misija MSZ je unapređenje uslova za dostojanstven i plodotvoran život naših građana. MSZ nudi podršku ovom projektu u vidu bogatog iskustva i saznanja iz svakodnevne prakse u ovoj oblasti,  predočeno je Ministru. 

Predmet razgovora bio je i ekološki projekat MSZ -  pošumljavanje ostrva ‘ Srbija i Malta, put ka zelenijoj i zdravijoj Malti’, za koji se nadamo da će uskoro biti realizovan.

Share This