O nama

Malteško Srpska Zajednica (MSZ) je volonterska, neprofitna organizacija koja je osnovana 2010. godine od strane istaknutih srpsko-malteških državljana a u cilju pospešivanja integracije kao i saradnje između dva naroda. Ciljevi organizacije su da unaprede razumevanje i podstaknu bolju saradnju između malteškog i srpskog naroda kroz različite društvene, kulturne, ekonomske i verske aktivnosti.

Pored gore navedenih ciljeva, Malteško Srpska Zajednica zvanično predstavlja srpsku zajednicu na Malti i stim u vezi, pomažemo našim članovima da se integrišu u lokalnu zajednicu i ekonomiju, pružajući besplatnu pomoć u administrativnim i pravnim savetima o pitanjima koja se tiču boravišnih viza, rada, porodice i socijalnih pitanja, kao i kao obrazovnih mogućnosti.

O nama Malteško Srpska Zajednica

Čime se bavimo?

Stvaramo most između dva naroda kroz različite društvene, kulturne, ekonomske i religijske aktivnosti.

Kultura
Kultura
Integracija & Edukacija
Integracija & Edukacija
Sport
Sport

MSC Aktivnosti / Projekti

Ostale aktivnosti koje smo organizovali od našeg osnivanja su:

- 2012. i 2017.Organizovana je zajednička izložba malteških i srpskih slikara pod nazivom “Zajedno”.
MSC je organizovao dve izložbe koje su promovisale kulturne i umetničke veze između dve zemlje. Događaji koji su takođe uvršteni u radove različitih lokalnih umetnika su pokazali pozitivne kritike u lokalnim medijima:
* "Malteško-Srpski umetnički kolektiv" (Times of Malta, 6/3/2017) * "Maltese and Serbian artists at Cavalieri" (Times of Malta, 18/03/2012)

- Pridružili smo se Nacionalnoj mreži podrške za zemlje trećeg sveta.
- Osnovan je „Svetosavski godišnji fudbalski turnir ” u saradnji sa Srpskom Pravoslavnom crkvom na Malti.
Grupa srpskih državljana sa velikom ljubavlju prema fudbalu a u želji da se kroz zajednicu okupi, organizovala je prvi turnir Svetog Save u Beogradu 2004. Od osnivanja MSC-a, događaj je uvršten u kalendar organizacije svake godine i održava povodom proslave Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve, koji se slavi 27. januara.
Svake godine na godišnjoj proslavi Malteško Srpske Zajednice, pobednicima turnira predsednik MSC-a svečano dodeljuje trofej.

- 2014. Prikupljena i donirana finanskijska pomoć tokom poplava u Srbiji.
- 2015. Otvorena kancelarija za besplatnu pravnu pomoć za sve državljane Srbije koji borave na Malti.
- 2015. Organizovana izložba u Arheološkom muzeju u Valeti pod nazivom „Put Rimskih careva u regionu koji je sada Srbija“.
Cilj izložbe bio je da se malteškoj javnosti predstavi zajedničko rimsko nasleđe između Malte i Srbije, kao i da se obeleži godišnjica Milanskog edikta od 1.700 godina kada je car Konstantin Veliki proglasio hrišćanstvo državnom religijom na teritoriji današnje Srbije.
Izložbu su otvorili Ministar kulture Oven Bonnici, predsednik MSC dr Predrag Andrejević i Snežana Golubović iz Instituta za arheologiju u Beogradu. Događaj je bio dobro posjećen i dobio nacionalnu pokrivenost i na televiziji iu štampanim medijima:
Izložba arheološkog muzeja Rimskog uticaja na Srbiju (TVM) Modeli rimskog grada Viminacijuma, izloženi u Nacionalnom muzeju arheologije (Malta Independent)

- 2015. Organizovana pomoć sirijskim izbeglicama u Srbiji u saradnji sa “SOS Malta”.
- 2015. - 2018. Organizovani kursevi engleskog i malteškog jezika zajedno sa Ruskom asocijacijom Malte i Fondacijom za sklonište i podršku migrantima.
- 2016. Organizovali besplatne kurseve srpskog jezika za decu na Malti.
- 2017. Organizovali glasanje na Malti za predsedničke izbore u Srbiji uz podršku ambasade Srbije u Rimu.
- 2017. Projekat "Primenjena nostalgija: Beograd - Valeta" u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije Srbije.
- 2017. MSC osniva košarkaški rekreativni klub "MSC Balkan Fusion". Više o tome pogledajte ovde.
- 2018. Osnovan je "Malta Masters Basketball Tournament" godišnji humanitarni sportski događaj.
MSC, zajedno sa mnogim drugim partnerima, osniva "Malta Masters Basketball Tournament" godišnji humanitarni sportski događaj koji promoviše zdrav život, integraciju i sport. Za više informacija i sledeći događaj, posetite zvanični sajt Malta Masters. - 2018. Organizovan projekat “Srpska biblioteka sa Malteškim bibliotekama" u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Malte, Nacionalnom bibliotekom Srbije u Beogradu i Ambasadom Republike Srbije u Rimu.
Ovaj projekat je organizovala Duška Malešević u ime Malteško-Srpske Zajednice (MSZ); Cheril Falzon, Nacionalni bibliotekar i izvršni direktor Malteških biblioteka; Ivana Nikolić, šef Odeljenja za nabavku Narodne biblioteke Srbije u Beogradu i Ambasade Republike Srbije u Rimu.
Knjige su pažljivo odabrane i uključuju 200 naslova srpskih klasika autora kao što su dobitnik Nobelove nagrade Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Branko Ćopić, Milovan Danojlić, Desanka Maksimović, Branislav Nušić, Borislav Pekić, Aleksa Šantić, Emir Kusturica i veliki izbor dječjih knjiga srpskih i međunarodnih bajki. Ova malteška i srpska zajednička inicijativa je još jedan korak u dokazivanju evropskih vriednosti, gde svaki narod ima ljudsko pravo da čuva i njeguje svoj maternji jezik. To je takođe izložba tradicionalnog malteškog gostoprimstva i cilj je da se poveća zbirka knjiga koje služe rastućoj srpskoj zajednici na ostrvu. Događaj je bio dobro posećen i dobio je nacionalnu pokrivenost na televiziji i štampanim medijima.
Veliko hvala Ministarstvu Spoljnih poslova Srbije koje je ovaj događaj podržao objavom na svom sajtu
* Srpske knjige poklonjene bibliotekama Malte (Times of Malta)

- 2019. ICT Girls Day Malta, realizacija projekta u toku.

0

Ostvareni projekti

0

FB članovi grupe

0

Brošure, flajeri

0

Nagrade

Maltеško Srpska Zajednica

MD.FACS.AFRCSI Predrag Andrejević

Opšti konsultant, laparoskopski hirurg

MSC osnivač, Predsednik

Maja Brown Blagojević

Ovlašćeni sudski tumač

MSC PR

Milan Pajić

Savetnik za vladine poslove

MSC osnivač, Sekretar & finansije

Dragana Mandić Cachia web design
Dragana Mandić Cachia

IT inženjer, Front End Programer

MSC Gr & Web Dizajner, Online media

"Iza svakog uspešnog projekta su volonteri koji imaju puno posla"

Korak po korak, u današnje vreme, ljudi su počeli da počeli da gube saosećanje, solidarnost, spontanost i humanost. Svakom novom životnom situacijom, promenom i migracijom koja je trebala značiti bolji život, naš svakodnevni život se pretvorio u borbu za preživljavanje. Dobrota je postala suvišna, karakteristika slabih? Mi tako ne mislimo.

Pridružili smo se u želji da pomognemo. Koliko je god u našoj mogućnosti.

MSC Volunteers

Uključi se!

Moramo raditi zajedno kako bi naša zajednica rasla!

Kako možete pomoći Malteško-Srpskoj zajednici na Malti?

Donator

Ukoliko ste zainteresovani da pomognete finansijski našu zajednicu, molimo Vas da nas kontaktirate putem email-a: info@mscmalta.org

Ideja, projekti

Ukoliko imate ideju koju biste želeli da realizujemo zajedno a tiče se poboljšanja života na Malti ili želite da saradjujete sa MSZ, kontaktirajte nas putem e-mail-a: project@mscmalta.org

Volonter

Ako imate ekspertizu u oblastima poslovanja ili kao advokat a želite da se pridružite MSC-u i pomognete zajednici, molimo vas da pošaljete svoju radnu biografiju (CV) na e-mail: info@mscmalta.org

MSC SPONZORI & PRIJATELJI

Pridruži se i ti!